Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pankejki z ricottą

Nie jestem przesadną fanką pankejków, ale czasami przychodzi dzień, kiedy w domu nie ma chleba i trzeba coś wykombinować. Sięgam wtedy do szafki i szybko robię ciasto. Lubię je wzbogacić kilkoma łyżkami ricotty, dzięki której pankejki stają się dużo delikatniejsze i bardziej niebanalne - pisze Monika Walecka w książce "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

Składniki na 2 porcje

  • 2 jajka
  • 100 g sera ricotta
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki typu 450
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować:

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj ricottę, mleko i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Do miski przesiej mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj składniki płynne, przemieszaj. Na końcu dołóż ubite białka i delikatnie połącz z ciastem.

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wykładaj po 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smaż na złoto, po 2 - 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placuszki podawaj w towarzystwie ulubionego dżemu, syropu czy świeżych owoców.

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

Zobacz także:



materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje