Reklama

Pączki serduszka

Urocze pączuszki w kształcie serca w twojej kuchni!

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • po 10 dag masła i cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 słoik powideł
  • olej lub smalec do smażenia (ok. 6 szklanek)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić, przestudzić. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać na parze przez ok. 10 minut. Masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wymieszać, wlać roztopione masło, ciasto wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrawać foremką do ciastek. Rozkładać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 

4. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować, gdy się zrumienią, odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Nadziewać powidłami przy użyciu rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Obsypać z wierzchu cukrem pudrem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy