Reklama

Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Lekka, słodka przekąska w sam raz do herbaty.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 145 g masła
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140 g płatków owsianych
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 140 g suszonej lub świeżej żurawiny
  • 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Do ciasteczek możemy dodać również inne bakalie, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki... Sposób przygotowania: W naczyniu mieszamy mąkę pszenną, pokrojoną czekoladę i żurawinę, cynamon, płatki owsiane, sodę, sól. W misce ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy je na blachach z papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą za pomocą łyżki bądź rękawa cukierniczego. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: lekkie desery | zdrowa przekąska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy