Reklama

Owsiane ciasteczka

Dietetyczne ciasteczka.

Składniki na 15 sztuk:

  • 3 dag suszonych daktyli
  • 2-3 banany
  • 13 dag płatków owsianych
  • 7 dag otrębów owsianych lub żytnich
  • 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Daktyle włóż do miseczki, zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 15 min, by zmiękły. Po tym czasie zmiksuj je blenderem wraz z wodą, w której się moczyły, na gładki mus. Banany również zmiksuj blenderem (potrzebne będzie 250 ml musu).

Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj otręby, suszoną żurawinę lub rodzynki, cynamon, mus daktylowy oraz bananowy. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj więcej płatków. Odstaw na ok. 15 minut.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj z masy ok. 15 kulek i lekko je spłaszcz. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz 15-20 min, aż lekko się zrumienią. Wystudź w uchylonym piekarniku a gdy stwardnieją, zdejmij z blachy. Rada: Do masy można dodać siemię lniane, nasiona chia, suszone morele, wiórki kokosowe, posiekane migdały lub orzechy, ziarna słonecznika.

Reklama

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy