Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ostre placuszki na śniadanie

Najlepsza będzie tu hiszpańska kiełbasa chorizo – na ostro przyprawiona wędzoną papryką. Ale może być każda cienka kiełbasa.

Składniki

  • 10-15 dag kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 jaj
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, kminek, słodka papryka, chili

1. Czosnek zblendować z kminkiem, 4 łyżkami oleju, octem oraz przecierem pomidorowym. Sos doprawić i odstawić.

Reklama

2. Kukurydzę odcedzić na sitku. Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 jaja, mleko, łyżeczkę papryki, szczyptę soli. Do ciasta dodać ziarna kukurydzy. Usmażyć na łyżce oleju 8 placków.

3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oczyszczone papryki w paski, usmażyć na rumiano, doprawić chili. Osobno zrobić jajka sadzone. Ułożyć je na plackach, dodać kiełbasę z papryką, polać sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje