Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ostra sałatka z ogórka i wieprzowiny (Taeng kwa brio wan)

Tajowie w swoim menu mają wiele interesujących sałatek. Niektóre są trudne do odtworzenia w Polsce głownie z powodu braku pewnych owoców i warzyw. Tę jednak bez problemu można przygotować, bo dostęp do składników jest łatwy.

Jeśli nie uda ci się kupić w sklepie z etniczną żywnością bakłażana tajskiego, to użyj psianki podłużnej (nasz bordowy bakłażan).

Reklama

Wówczas pokrój ją w plastry, oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij z kropel wody, które się na niej pojawią.

To gorycz, która pod wpływem soli zostaje z niej usunięta. To jedna z bardzo orzeźwiających sałatek, doskonale dopełnia menu na tajskie  przyjęcie.

Serwowana jest głownie na Północy, stąd w jej składnikach pojawia się wieprzowina.

 

Składniki dla: dla 4 osób

Składniki

  • 1 duży zielony ogórek ze skorą przecięty wzdłuż na pół i pokrojony w plastry
  • 1 bakłażan tajski pokrojony na małe łódeczki lub 8 grillowanych plastrów zwykłego
  • bakłażana
  • ¼ szklanki wieprzowiny pokrojonej na cienkie kawałki i ugotowanej w osolonej wodzie
  • 8 krewetek oczyszczonych i ugotowanych bez pancerzy
  • ½ szklanki liści świeżej mięty (bez łodyg)

Składniki sos:

  • 2 ½ łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 3 czerwone papryczki chilli drobno posiekane

Wszystkie składniki sałatki umieść na półmisku. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Podawaj jako przystawkę lub w towarzystwie innych dań jako tajski dodatek.

Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje