Reklama

Orzeźwiające mojito

Trzy warianty naszego ulubionego letniego drinka.

Kubańskie mojito

Składniki na 2 drinki: limonka, 3 łyżki cukru trzcinowego, 80 ml białego rumu, garść liści świeżej mięty, kruszony lód, gazowana woda mineralna.

Przygotowanie: Limonkę pokrój na cząstki, przełóż do szklanki. Wlej 40 ml białego rumu, wsyp 3 łyżki cukru trzcinowego, wymieszaj. Dopełnij wodą sodową i kruszonym lodem, włóż garść listków świeżej mięty. Ozdób kawałkiem limonki.

Virgin mojito z malinami

Składniki na 2 drinki: Limonka lub cytryna, 4 łyżeczki jasnego miodu, 2 łyżki likier miętowy, garść liści świeżej mięty, 2 garście malin, tonik.

Reklama

Przygotowanie: W wysokiej szklance mocno ugnieć listki mięty, miód i pokrojoną w ćwiartki limonkę. Wrzuć kostki lodu i małą garść malin. Opcjonalnie dolej miętowego likieru bezalkoholowego. Całość dopełnij tonikiem. Ozdób liśćmi mięty.

Mojito arbuzowe

Składniki na 2 drinki: ćwiartka małego arbuza, limonka, 2 kieliszki rumu, 2 łyżki cukru brązowego, garść świeżej mięty, kostki lodu, gazowana woda mineralna.

Przygotowanie: Arbuza schłódź następnie pokrój dużą kostkę i usuń z niego pestki. Na kilkanaście minut schowaj je do zamrażalnika. W dwóch szklankach ugnieć po kilka listków mięty z dwoma łyżkami cukru, sokiem z połowy limonki i dwoma kawałkami arbuza. Dołóż kostki lodu i całe kosteczki arbuza. Wlej po kieliszku rumu i uzupełnij wodą mineralną (ewentualnie możne to być też sprite lub tonik).  

KS

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy