Reklama

Orzechowy jabłecznik na kruchym spodzie

Jabłka są dobre dla urody i zdrowia a orzechy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i stan skóry. Możesz spożywać je same lub przygotować szybki i prosty do wykonania orzechowy jabłecznik.

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 12

Składniki na ciasto

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.

Składniki na masę jabłkową

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki dodatkowe

  • bułka tarta
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Wsyp do miski obie mąki, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Dodaj masło i smalec oraz pozostałe składniki i wyrób ciasto. Podziel je na dwie równe części. Jedną połóż na blasze posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

2. Jabłka oczyść i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny i wyłóż na ciasto.

3. Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piecz przez ok. 60 min w 180 st. C. Ostudź i oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jabłecznik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy