Reklama

Orecchiette z zielonym groszkiem

Orecchiette to makaron typowy dla Apulii, regiony Włoch południowych. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z warzywnym sosem i dodatkiem parmezanu.

Składniki

  • 300 g makaronu orecchiette (małe muszelki)
  • 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek bazylii, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Groszek włóż do garnka. Wlej tyle wody, by pokryła groszek. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj 2-3 minuty. Osącz. Zachowaj ok. 80 ml wody z gotowania. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. 

2. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Włóż czosnek i smaż 2-3 minuty. Zblenduj połowę groszku z odlaną wodą z jego gotowania, czosnkiem i bazylią. Sos wlej na patelnię. Dodaj pozostały groszek oraz tarty parmezan. Podgrzej. Przypraw solą i pieprzem. Makaron osącz. Włóż do sosu. Wymieszaj. Przełóż na talerze. Posyp parmezanem.


***

#POMAGAMINTERIAFundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy