Reklama

Odkrywamy smaki: Ricotta

Ten włoski ser jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz cennych witamin i minerałów, a do tego ma doskonały kremowy smak. Jest dostępny niemal w każdym sklepie, ale nie zawsze wiemy, jakie dania można z niego przygotować. Oto kilka propozycji.

 Kluseczki z ricotty i szpinaku w sosie pomidorowym

Składniki:

25 g orzeszków piniowych

2 cebule

2 ząbki czosnku

5 gałązek oregano

2 łyżki oleju

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

2 puszki pomidorów krojonych

150 ml bulionu warzywnego

Sól, pieprz

1,5 łyżeczki ziół włoskich

400 g szpinaku

Gałka muszkatołowa

150 g parmezanu

200 g sera ricotta

2 jajka

2 żółtka

200 g mąki

2 łyżki masła

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i połowę z nich zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, a następnie mąkę. Dodać pomidory, bulion i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Gotować 10 minut, po 5 minutach gotowania dodać listki oregano.

Reklama

Resztę cebuli i czosnku zeszklić na oleju. Dodać szpinak i 5 łyżek wody. Mieszać, aż liście szpinaku opadną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze osączyć na sicie, pokroić.

Do ricotty dodać, szpinak, podsmażoną cebulkę, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem. 

Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować  kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową.

Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano.

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Kanapeczki z kremem z ricotty

Składniki:

1 żółta papryka

1 ząbek czosnku

Gałązka tymianku

1 łyżka oliwy z oliwek

75 g oliwek nadziewanych papryką

Łyżka kiełków (mieszanych)

150 g ricotty

Sól, czarny pieprz

12 okrągłych kromek pumpernikla

Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać tymianek. Ostudzić. Kilka oliwek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i formować gałki, które nakładać bezpośrednio na kromki pumpernikla.

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Tort z nektarynkami

Składniki:

225 g mąki

Łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru

Szczypta soli

3 opakowania cukru waniliowego

1 jajko

125 g masła

3 dojrzałe nektarynki

8 płatów żelatyny

500 g śmietany kremówki

500 g sera ricotta

3 łyżki likieru pomarańczowego

3 łyżki konfitury morelowej

Tłuszcz i mąka do formy

W misce umieścić: mąkę, proszek do pieczenia, 75 g cukru, sól, opakowanie cukru waniliowego, jajko, 1-2 łyżki wody, masło w płatkach. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie.

Okrągłą tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, uformować brzeg wysoki na 1,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut na dolnej grzałce. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy, ustawić na paterze i założyć pierścień tortownicy.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić. Do ricotty dodać 125 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego i likier i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego .

Żelatynę odcisnąć, roztopić. Zmieszać z ricottą (najpierw z małą porcja, a następnie z resztą). Delikatnie wmieszać bitą śmietanę. Masę nałożyć na ciasto, na niej ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Konfiturę przetrzeć przez sito i lekko podgrzać, a następnie posmarować nią nektarynki. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Tort uwolnić z pierścienia.

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Muszelki z nadzieniem z ricotty i bazylii w sosie pomidorowym

Składniki:

12 dużych muszli (makaron)

Sól

Cebula

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Puszka pomidorów krojonych

Pieprz

Słodka papryka

Szczypta cukru

Skórka starta z 1 cytryny

250 g sera ricotta

1 jajko

 50 g tartego parmezanu

6 łodyżek bazylii

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory z puszki, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotować jeszcze 5 minut.

Na nadzienie: ser zmieszać ze skórką z cytryny, jajkiem i 25 g parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. 3 listki bazylii drobno pokroić i dodać. Sos wlać do żaroodpornej formy. Muszle wypełnić nadzieniem i umieścić w formie. Posypać pozostałym parmezanem. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut. Posypać pozostałą bazylią. 

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 Rigatoni z boczkiem, oliwkami i ricottą

Składniki:

500 g makaronu rigatoni

Sól

3 czerwone cebule

Szałwia

4 plastry boczku

200 g zielonych i czarnych oliwek

40 g parmezanu

200 g sera ricotta

Pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Boczek uprażyć na chrupko. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i listki szałwii (ok. 5 minut), dodać oliwki. Makaron odcedzić, przy tym wyłapać ok. 0,25 l wody spod gotowania makaronu. Wodę wlać do sosu. Makaron z powrotem wsypać do garnka, dodać sos i boczek, nakładać na talerze z kleksami ricotty, posypać parmezanem, oraz solą i pieprzem.

 

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Kanapka z ricottą i pomidorami

Składniki:

3 plastry pomidora

Szczypiorek

Kromka pełnoziarnistego pieczywa

Łyżka sera ricotta

 Sól morska

Czarny pieprz

 Kromkę posmarować ricottą, obłożyć plastrami pomidora. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



"Makaronikowe garnuszki"

Składniki:

75 g masła

100 g cukru

250 g twarożku

500 g sera ricotta

4 jajka

Opakowanie budyniu waniliowego

4 duże makaroniki (qpo 18 g)

Masło i cukier do  formy

Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać twaróg, ricottę, jajka i budyń. 4 foremki (400 ml każda) nasmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Nałożyć masę. Do każdej foremki włożyć makaronik. W piekarniku rozgrzanym do 200 st. C piec przez 40 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i ostudzić deser.

 

 Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta




Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy