Reklama

Obiad z owocami

Słodkie i pikantne potrawy na bazie lub z dodatkiem letnich owoców.

Kieszonki waniliowo-kawowe

Składniki na 3 porcje: 25 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, szczypta soli, 5 dag rozpuszczalnego kakao, serek waniliowy, 1 łyżka oleju lub 3 dag stopionego masła, jeżyny, maliny, poziomki

Mąkę pszenną przesiać do większej miski. Dosypać kawę i proszek kakaowy. Dodać szczyptę soli, wbić jajka (dla bezpieczeństwa należy najpierw wbić je do szklanki), wlać mleko oraz olej. Wszystkie składniki razem zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 15-30 minut. Na niedużą, mocno rozgrzaną patelnię wlewać porcjami ciasto, smażyć naleśniki.

Reklama

Kiedy lekko przestygną, posmarować je serkiem waniliowym, ułożyć kilka owoców. Naleśniki złożyć w kopertę, posypać owocami. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem i udekorować listkiem melisy.

Czerwony chłodnik

Składniki na 1 porcję: 20 dag truskawek, 150 ml nektaru wiśniowego (gęstego soku przecierowego), 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 białko, 4 dag cukru, szczypta soli, cienkie paski skórki cytrynowej i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie: Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek. Odłożyć 2-3 ładne sztuki, pozostałe owoce zmiksować wraz z nektarem wiśniowym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wstawić do lodówki.

Do miseczki wlać białko. dodać cukier i szczyptę soli. Ubijać trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. W garnku zagotować wodę. Nabierać niewielkie porcje piany z białek. Za pomocą dwóch łyżek formować z nich owalne pianki. Ostrożnie wkładać je na wrzątek, gotować 2-3 minuty. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć na ściereczce.

 Odłożone truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć je na dnie głębokiego talerza. Zalać mocno schłodzoną zupą. Na wierzchu ułożyć pianki. Przed podaniem chłodnik udekorować paseczkami skórki cytrynowej (uprzednio sparzonej) i listkami mięty.

Naleśniki z gruszką i boczkiem

Składniki na 4 porcje: 3 jajka, 3/8 l mleka, sól, 15 dag mąki, 1 dojrzała gruszka, 2-3 gałązki majeranku, 4 łyżeczki oleju, 12 plasterków wędzonego boczku, konfitura żurawinowa, kwaśna śmietana do dekoracji

Przygotowanie: Żółtka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli. Miksując, porcjami dosypywać mąkę. Ciasto odstawić na 10 minut. Gruszkę umyć, przekroić na krzyż, wyciąć gniazdo nasienne. Cząstki gruszki pokroić w cienkie plasterki. Majeranek opłukać, odłożyć nieco do dekoracji, od reszty oderwać listki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowanym ciastem.

Na patelni kolejno rozgrzewać po łyżeczce oleju. Wylewać porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Na cieście rozłożyć po kilka plasterków gruszki i po 3 plasterki boczku. Posypać listkami majeranku. Smażyć 3-4 minuty, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć na złoty kolor. Przed podaniem udekorować odłożonym majerankiem. Podawać z konfiturą żurawinową i kwaśną śmietaną.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy