Reklama

Obiad z nutą ziołową

Zioła dekorują potrawy i nadają im piękny aromat.

Ziołowe szaszłyki

Składniki na 4 porcje: 50 dag młodych ziemniaków, 25 dag fileta z łososia, 25 dag pomidorków koktajlowych, 1 pęczek dymek, po pół pęczka tymianku, pietruszki i szczypiorku, 6 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, 2-3 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 1/8 l oleju, sól, pieprz, 25 dag kwaśnej śmietany, plasterki cytryny do dekoracji

1. Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 15 minut w posolonej wodzie. Filet łososia pokroić w grubą kostkę. Dymki pokroić na kawałki. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem

cytrynowym. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, przestudzić, polewając zimną wodą (w razie potrzeby pokroić na połówki). Ziemniaki, kostki łososia, dymkę i pomidorki ponabijać na długie wykałaczki. Ułożyć na przykrytej pergaminem blasze. Skropić połową ziołowej mieszanki. Piec 10 minut w 175°C.

Reklama

2. Jajko wymieszać z musztardą. Mieszając, cienkim strumieniem dolewać olej. Utrzeć na gęsty majonez. Dodać zmiażdżony czosnek i kwaśną śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Szaszłyki skropić resztą mieszanki ziołowej i podawać z przygotowanym sosem.

Podudzia z kurczaka w ziołach

Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka, 1 gałązka rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 1 kromka chleba tostowego, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól, czarny i czerwony pieprz, zioła do dekoracji

1. Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zioła opłukać. Natkę pietruszki grubo posiekać. Poodrywać igiełki rozmarynu. Kromki chleba tostowego okroić ze skórki. Do malaksera wrzucić zioła i pieczywo. Wlać sok z cytryny oraz oliwę. Zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą oraz czarnym i czerwonym pieprzem.

2. Podudzia ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Grubo posmarować przygotowaną pastą ziołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 30 minut. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami, np. szczypiorkiem.

Zielony chłodnik

Składniki na 4 porcje: po pęczku rzodkiewki i bazylii, pół pęczka szczypiorku, 30 dag sałaty masłowej, 2 łyżki oleju, 750 ml bulionu warzywnego, 10-15 dag śmietany kremówki, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżka kwaśnej śmietany, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz

1. Rzodkiewkom odciąć ogonki i listki, opłukać, pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Sałatę masłową opłukać, osuszyć. Trzy liście sałaty porwać na spore kawałki, pozostałe dość drobno pokroić.

2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić małe kawałki sałaty. Dolać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia. Bazylię opłukać, poodrywać listki. Połowę dodać do garnka. Zupę zmiksować na gładko. Wymieszać ze śmietaną kremówką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pozostałe liście sałaty oraz listki bazylii. Zupę wystudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.

3. Serek śmietankowy wymieszać, z kwaśną śmietaną i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy chłodnik rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po kilka kluseczek uformowanych z serka. Posypać szczypiorkiem i rzodkiewką.

Życie na gorąco 15/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy