Reklama

Obiad rolowany

Jak przyrządzić wieprzowinę, by była miękka i soczysta? Wypróbuj przepis, dzięki któremu rodzina zapomni o schabowym.

Składniki

  • 600 g wieprzowiny
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka przyprawy do potraw z grilla
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

1.Mięso pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Na każdym kawałku ułóż ser, suszone pomidory, oliwki i listki rukoli. Następnie mięso zawiń, formując roladki, i zepnij je za pomocą wykałaczki. Oprósz przyprawą do grilla, solą i pieprzem.

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na większej patelni rozgrzej olej. Roladki podsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij je i odstaw na chwilę na bok. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodaj cebulę i podsmaż ją na złoto. Wlej ok. 500 ml wody lub wywaru. Mięso włóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i duś ok. 50 minut.

Reklama

3. Mięso zdejmij z patelni. Powstały sos gotuj, aż część płynu odparuje. Zagęść go mąką i, stale mieszając, smaż 3 minuty.

4. Sos gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, stale mieszając. Z roladek usuń wykałaczki i podgrzej mięso w sosie na patelni. Podawaj z ziemniakami.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy