Reklama

Niezastąpiona bazylia

Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus” oznaczającego „króla”.

Bazylię w starożytności uważano za roślinę leczniczą, a niektórzy przypisywali jej właściwości magiczne. Dziś jest popularnym zielem stosowanym w wielu kuchniach. Zawiera aktywne olejki eteryczne, cenne sole mineralne oraz witaminy A, C i B5. Dzięki temu wspomaga trawienie - pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, usuwa nagromadzone w organizmie toksyny, łagodzi skurcze żołądka, wzdęcia, kolkę i niestrawność. Ale także uspokaja, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i lekko moczopędnie.

Olejek eteryczny wykorzystuje się do kąpieli i masażu w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego. Hodowana w doniczce odstrasza muchy i komary. 

Reklama

W wielu odmianach

Ta o dużych, soczystych liściach jest zdecydowanie najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo-anyżowy aromat. Bazylia z drobniejszymi listkami ma korzenny, lekko cytrusowy zapach i kwaskowaty smak. Do potraw dodaje się zarówno świeże, jak i suszone listki.

Przyprawa doskonała 

Listki bazylii są niezastąpione w kuchni włoskiej. Jej aromat sprawia, że idealnie uzupełnia i wydobywa smak pomidorów, stąd często mówi się o niej "ziele pomidorowe". Jest też doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodana na pół godziny przed końcem gotowania, poprawia smak zup z grochu i soczewicy. Pasuje do ryb, drobiu, gulaszów, sosów - słowem, do wszystkiego (są nawet lody bazyliowe!).

Składnik potraw 

Bez niej nie byłoby popularnego sosu pesto. Suszona wchodzi w skład ziół prowansalskich. Stosuje się ją także do wyrobu nalewek i likierów. Ponadto świeże listki służą jako dekoracja dań.

42/2016 Na żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy