Reklama

Nieodzowny pomidor

Do sosów, zapiekanek, sałatek, zup i przystawek - pomidory dawaj do wszystkiego.

Bakłażany w sosie

 Składniki na 4-6 porcji: 2 małe bakłażany, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili (dla chętnych), po łyżce białego octu winnego i soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, kilka gałązek świeżego majeranku, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Bakłażany umyć,pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać.

Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać i rozetrzeć z solą. Zeszklić na oliwie czosnek, cebulę oraz papryczkę chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i ocet winny.

Reklama

Ułożyć ćwiartki bakłażanów skórką w bok w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Udekorować majerankiem.

Pomidorowa z pulpetam

Składniki na 5 porcji: 1 puszka pomidorów w zalewie, 40 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, bułka tarta, 1/2 kostki masła, 1 mała puszka kukurydzy, 2 łyżki groszku, 1 zielona cukinia, 1 litr bulionu, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić z jajkiem i odpowiednią ilością bułki tartej. Uformować malutkie klopsiki.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać do niej po-krojone w dość drobną kostkę pomidory. Poddusić, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.

Gdy zupa się zagotuje, dodać klopsiki. Gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kukurydzę, pokrojoną w plastry cukinię, groszek i natkę pietruszki. Gotować dalsze 10 minut. Zabielić zupę śmietaną z mąką.

Pomidory faszerowane

Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory, 5 dag sera feta, 10 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Szpinak rozmrozić i od-cisnąć. Cebulę i czosnek posiekać. Z pomidorów odkroić wierzchy (zachować je) i wydrążyć gniazda nasienne.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko przestudzić. Fetę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Połączyć z ryżem oraz masą szpinakową.

Farsz nakładać do wydrążonych pomidorów. Przykryć odciętymi wierzchami, wstawić do wysmarowanej masłem formy i zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sos pomidorowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy