Reklama

Nasza domowa piekarnia

Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

Chleb na zakwasie

Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.

Przygotuj zakwas. Do dużego, wyparzonego słoika wsyp 1/2 szklanki mąki żytniej, wlej 1/2 szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli dodaj 1/2 szklanki mąki oraz 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3. i 4. dnia. Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest gotowy do użycia. Zakwas należy dokarmiać codziennie - wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody.

Reklama

Jeśli nie będziesz piekła chleba zbyt często, zakwas wstaw do lodówki (na maksymalnie 10 dni). Po tym czasie należy go wyjąć, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej i dokarmić. Po 3 godzinach będzie go można użyć do wypieku chleba.

Przygotuj chleb. Do miski dodaj przesianą mąkę, otręby, pestki słonecznika, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zakwas oraz letnią wodę i wymieszaj mikserem (końcówką z hakami) lub drewnianą łyżką.

Ciasto przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 godz. (czas rośnięcia zależy od temperatury). Piecz 15 minut w temp. 200° C. Następnie zmniejsz temp. do 180° C, piecz jeszcze ok. 45 minut.

Pszenne bułeczki

Składniki na 10 sztuk: 35 dag mąki pszennej (typ 650 lub 750), 15 g świeżych drożdży, 1 jajko, 200 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 5 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka soli. Ponadto: papier do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka mleka.

Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki letniego mleka, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, w środku zrób dołek, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, pozostałe mleko oraz wystudzone masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i ponownie lekko wyrób. Ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż na blasze, zachowując odstępy około 5 cm (podczas pieczenia urosną). Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.

Rozmącone jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piekarnik nagrzej do temperatury 230° C, włóż blachę z bułeczkami. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200° C i piecz jeszcze 10-15 minut.

Chleb na drożdżach

Składniki na średni bochenek: 50 dag mąki krupczatki lub mąki pszennej (typ 650), 1/2 l przegotowanej letniej wody, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych), 3 łyż-ki siemienia lnianego, 3 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka pestek dyni, 1 i 1/2 łyżki sezamu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych).

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz sezam i wymieszaj łyżką. Dodaj pokruszone drożdże, wlej letnią wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką (ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto wyrosło. Po tym czasie ponownie wymieszaj łyżką.

Podłużną formę wysmaruj olejem i obficie posyp otrębami. Włóż ciasto, wierzch wyrównaj łyżką zmoczoną w wodzie. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 20 min, by ciasto jeszcze raz wyrosło. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze ok. 45 min.

Rada: Do chleba możesz dodać też kminek, prażoną cebulkę, orzechy lub czarnuszkę.

Chlebek musli

Składniki na średni bochenek: 5 średnich jajek, 10 dag pestek dyni, 10 dag pestek słonecznika, 10 dag siemienia lnianego, 10 dag sezamu, 10 dag migdałów, 5 dag orzechów włoskich, 5 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonych moreli lub fig, 5 dag suszonej żurawiny lub rodzynek, 2 łyżki oleju np. słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego, 1 łyżeczka soli. Ponadto:  olej lub masło, 2-3 łyżki bułki tartej lub otrąb.

Migdały oraz orzechy drobno posiekaj. Rodzynki włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach osącz na sicie. Morele lub figi pokrój w kostkę.

Do miski wbij jajka i dodaj sól. Rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej olej, wymieszaj. Dodaj ziarna, posiekane orzechy, migdały i suszone owoce. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Podłużną foremkę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Włóż masę, mocno dociskając ją łyżką do dna foremki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 20 minut w termoobiegu. Następnie przełącz piekarnik na dolną grzałkę, piecz kolejne 20 minut. Na koniec ponownie przełącz na termoobieg i piecz jeszcze 20 minut. Dzięki temu skórka chleba równomiernie upiecze się ze wszystkich stron. Wystudź w uchylonym piekarniku. Chleb krój ostrym nożem dopiero wtedy gdy wystygnie (inaczej może się kruszyć).




Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy