Reklama

Naleśnikowy twist z jarzyną

Zapiekanka naleśnikowa z warzywnym farszem. Genialny pomysł na efektowne, smakowite danie dla całej rodziny.

Składniki

  • kilka naleśników
  • 2 cukinie
  • 4 papryki czerwone
  • 400 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • oliwa do pieczenia papryki
  • sól
  • oregano suszone
  • rukola i oliwa do dekoracji

Przepis pochodzi z 329. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.

Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.

Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.

Reklama

Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy