Reklama

Naleśnikowe paluszki

Tak przygotowane smakują jeszcze lepiej!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 2 proc.
  • 2 duże jajka
  • 20 dag tłustego białego sera (może też być ricotta)
  • 30 dag świeżych truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

1. Jajka umyć, rozbić, rozkłócić widelcem. Dodać mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jedno opakowanie cukru waniliowego, sól. Dobrze zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Ser rozetrzeć na gładką masę z jogurtem, cukrem zwykłym i waniliowym. 

3. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w grube plasterki. 

4. Naleśniki smażyć na rozgrzane patelni, lekko muśniętej olejem. 5 Połowę każdego naleśnika posmarować dość grubo serem. Na serze ustawić na sztorc plasterki truskawek, jeden za drugim. Placki ciasno zwinąć tak, by wyglądały jak nadziane rurki. Ułożyć na półmisku, posypać przez sitko cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy