Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki zapiekane z grzybami

Pyszne grzybowe nadzienie i ciągnący się ser... Pycha!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g + 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1kg pieczarek
  • 5 łyżek masła
  • Sól, pieprz
  • 370 ml bulionu
  • 250 g śmietany
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 125 g tartego sera gouda
  • Tłuszcz do formy

Suszone grzyby namoczyć w 300 ml cieplej wody (przez ok 20 minut). Połączyć jajka, mleko i 250 ml wody, stopniowo dodawać 200 g mąki. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.

Reklama

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki osączyć, wodę z namaczania zachować.  Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki. Dodać prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać siekaną natkę.

Z przygotowanego ciasta usmażyć 8 naleśników. Na naleśniki nakładać sos, rolować i układać w żaroodpornej formie. Polać resztą sosu  posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.

3 ciasta z jabłkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje