Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z razowej mąki trzeba smażyć nieco dłużej niż z białej i na mniejszym ogniu. Najlepiej nadaje się do tego patelnia teflonowa.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • po 1 szklance mleka i wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dag jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier, cynamon

1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w ósemki lub większe kawałki. Przesmażyć na maśle do miękkości, dodać miód i opłukane rodzynki. Doprawić do smaku cynamonem i cukrem.

Reklama

2. Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli dobrze wymieszać w misce (wodę można zastąpić mlekiem, a do mąki razowej dodać połowę mąki białej lub łyżkę ziemniaczanej). Patelnię mocno rozgrzać, przetrzeć olejem. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano.

3. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz i jeszcze gorące nadziewać ciepłymi jabłkami, zwijać w trójkąty. Można podawać na ciepło, na zimno lub odsmażane na maśle.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje