Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki pomarańczowe

Do ciasta możesz dodać skórkę otartą z pomarańczy lub z cytryny.


Reklama


Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 8-10

Składniki Na naleśniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Składniki Na sos pomarańczowy:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z ¼ cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko, wodę oraz sok pomarańczowy. Zmiksuj. Przykryj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wlej przestudzone masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki.

2. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier i skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 2 min nie mieszając - w tym czasie cukier zacznie się karmelizować. Gdy przybierze barwę brązową, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz sok pomarańczowy, wymieszaj. Dodaj masło, mieszaj aż syrop osiągnie jednolitą konsystencję. Wlej likier pomarańczowy, wymieszaj.

3. Wciąż trzymając patelnię na ogniu włóż jeden naleśnik, polej go sosem i za pomocą łyżki i widelca złóż w trójkąt. Następnie bardzo dokładnie obtocz go w sosie. Przełóż na ogrzany półmisek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 280 kilokalorii

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama