Przejdź na stronę główną Interia.pl

Naleśniki na słono z gotowanych ziemniaków

Zachęcamy do zapoznania się z tym niezwykłym przepisem.

Składniki na 6 porcji

  • na 6 porcji:
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cebula
  • pomidor
  • 150 g pieczarek
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.

Reklama

2. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.

3. Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut w 200ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje