Reklama

Naleśniki na ostro

Są doskonałą bazą wielu dań obiadowych.

Zapiekane ze szpinakiem

Skład na 4 porcje:
Ciasto: 100 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 ml mleka, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju.
Farsz: 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 150 g twarogu półtłustego, sól, pieprz czarny mielony i pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 200 ml śmietany, 50 g żółtego sera do zapiekania.

Przygotowanie:  Podane na ciasto składniki (z olejem) miksujemy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, a potem smażymy naleśniki. Patelni nie natłuszczamy. Szpinak powoli rozmrażamy na małym ogniu, a następnie mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jednym jajkiem i twarogiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Reklama

Naleśniki smarujemy szpinakiem i rolujemy. Każdy naleśnik kroimy na trzy części i układamy ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania. 4. Zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem i gałką muszkatołową. Zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180ºC.

Z mięsem i warzywami

Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 150 g mąki, 2 jajka, po szklance mleka i wody, olej.
Farsz: 400 g mielonej wołowiny, 2 cebule, 1 papryka, 150 g cukinii, sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku, 400 g pomidorów z puszki, 125 g kwaśnej śmietany do zapieczenia i 4 łyżki siekanej dymki.

Przygotowanie: Z mąki, jajek, mleka, wody i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy w chłodne miejsce. Obraną cebulę, oczyszczoną paprykę i umytą cukinię kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy mięso, całość chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, zalewamy pokrojonymi pomidorami z puszki i gotujemy 20 minut.

Gdy wyparuje prawie cały sos, dodajemy paprykę i cukinię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Z ciasta smażymy z obydwu stron cienkie naleśniki. Napełniamy je mięsno- warzywnym farszem, posypujemy cebulką dymką i zalewamy śmietaną doprawioną według upodobania solą, pieprzem i grubo siekanymi ziołami.

W krokietach z grzybami

Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 2 jajka, 300 ml mleka, 120 g mąki tortowej, sól, 2 łyżki oleju.
Farsz: 400 g pieczarek lub świeżych grzybów, łyżka masła, łyżeczka mąki tortowej, 50 ml śmietany, 50 g żółtego sera do zapiekania, natka pietruszki, sól i pieprz czarny mielony, olej do smażenia oraz do panierowania: 2 jajka i 150 g bułki tartej

Przygotowanie: Podane na ciasto składniki miksujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie smażymy naleśniki. Umyte, oczyszczone, pokrojone w małe kawałki grzyby dusimy na rozgrzanym maśle, prósząc pod koniec mąką. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Dodajemy starty żółty ser i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy i rozsmarowujemy na naleśnikach. Zwijamy w krokiety. Krokiety panierujemy w rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | Naleśniki z mięsem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy