Reklama

Naleśniki doskonałe

Naleśniki z tego przepisu udają się każdemu, a w dodatku są elastyczne, jędrne, rozciągliwe i robią charakterystyczne „plask”, kiedy lądują na talerzu. Można je zwijać w dowolne kształty, a nawet pachną, jakby były pełne jajek. I to wszystko dzięki aquafabie. Polecamy przepis na wegańskie naleśniki prosto z najnowszej książki "Jadłonomia po polsku".

Składniki

  • 3/4 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 3 łyżki aquafaby
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia lub niedużej miski i krótko zblendować. Pozostawić je w spokoju na 15-30 minut, w tym czasie lekko zgęstnieje.  

2. Rozgrzać suchą patelnię do naleśników lub zwykłą delikatnie posmarowaną olejem. Wlać ciasto, rozprowadzić, przechylając, i usmażyć pierwszego naleśnika. W ten sam sposób usmażyć kolejne. Świetnie smakują na ciepło, ale też na zimno. Można usmażyć sporą partię na zapas, bo wytrzymują w lodówce do 5 dni. Doskonałe na słodkie śniadanie, ale też na wytrawne krokiety.

Reklama

Przepis pochodzi z książki autorstwa Marty Dymek "Jadłonomia po polsku" i jest dostępna w sprzedaży:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy