Reklama

Nadziewana pieczona kaczka

Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków.

Składniki

  • 1 duża kaczka, minimum 1,6 kg
  • 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
  • sól i pieprz

Składniki na nadzienie

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 dobrze posiekane szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa startego imbiru
  • 1 posiekany seler naciowy
  • 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
  • 1 starte jabłko
  • 80g suszonych wiśni
  • 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
  • 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

Składniki na glazurę

  • 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków papryczek chilli
  • sok z połowy pomarańczy


1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.

3. Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.

4. Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.

5. Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.

6. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.

7. Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut. Wyjmij ją i osusz.

8. Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.

9. Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.

Reklama

10. Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.

11. Zmniejsz temperaturę do 180°C.

12. Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.

13. Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.

14. Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.

15. Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, nim zaczniesz ją kroić.

16. Podawaj z sezonowymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.

  Przepis: Reza

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

 Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

 Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

 "Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy