Reklama

Na grilla: Roladki wołowe i łosoś na ananasie

Ewa Wachowicz wielokrotnie ubolewa nad tym, że jako nacja jemy zbyt mało ryb, a że właśnie rybka na ruszcie wychodzi idealnie, to na grillu wyląduje łosoś na ananasie. Będzie też coś dla mięsożerców – roladki wołowe faszerowane boczkiem i serem żółtym.

Składniki na łososia

  • filet z łososia ze skórą
  • 1 ananas
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka łyżek soku z pomarańczy

Składniki

  • wołowina na pieczeń
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • kilka plasterków boczku
  • kilka plasterków sera żółtego
  • olej do skropienia

Składniki na sałatę

  • mieszanka ulubionych sałat
  • pęczek rzodkiewek
  • domowy winegret

Przygotowanie łososia na ananasie

Filet oprószyć solą i pieprzem od strony bez skóry. Pietruszkę posiekać, przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, oliwę i sok z pomarańczy. Posolić i wymieszać.

Ananasa obrać i pokroić w plastry, łososia na mniejsze kawałki. Na arkuszu folii aluminiowej (jeśli jest cienka trzeba wziąć dwa kawałki) ułożyć plasterek ananasa, na ananasie rybę. Filet pokryć sosem pietruszkowym. Zawinąć. W podobny sposób przygotować wszystkie kawałki łososia. Upiec na ruszcie (10-15 minut).

Reklama

Przygotowanie roladek wołowych z rusztu

Mięso rozciąć tak, by powstał możliwie jak największy płat. Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano, nałożyć drobno posiekany czosnek oraz szalotkę.

Ułożyć plastry boczku, a na boczku ser żółty. Zwinąć roladę. Związać dratwą (co 2-3 cm zrobić pętelkę). Przy każdym sznurku wbić patyczek do szaszłyka i pokroić w plastry (ciąć między pętlami). Skropić olejem i upiec na ruszcie (3-4 minuty z każdej strony, następnie mięso powinno odpocząć).

Rzodkiewkę pokroić w słupki, ułożyć na sałacie i polać sosem winegret.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Panna cotta z truskawkami

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Gołąbki z młodej kapusty

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama