Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muszelki, nitki, uszka

Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

Suszone makarony, robione z mąki otrzymywanej z twardej pszenicy durum i wody, pochodzą z południa Włoch. Specjalność północy? Pasta fresca, świeży makaron jajeczny ze zwykłej mąki pszennej.

Makaron na zimno z cukinią i mozzarellą

Reklama

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 3

Składniki

  • 300 g makaronu rotelle (kółka, kierownice),
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/3 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 80 ml oliwy,
  • 2 cukinie pokrojone w cienkie krążki (w sezonie wiosenno-letnim dodatkowo 8 kwiatów cukinii z usuniętymi pręcikami, porwanych na mniejsze kawałki),
  • 250 g mozzarelli podzielonej na mniejsze części,
  • po 1/4 szklanki porwanych liści mięty,
  • bazylii i natki pietruszki,
  • drobno starty parmezan,
  • sól, pieprz do smaku
Wrzuć makaron do wrzątku na 6-8 minut, ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą, przełóż do miski. Wymieszaj sok z cytryny z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem i odstaw na 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dolej oliwę i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj cukinię (i kwiaty), mozzarellę i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki z makaronem. Posyp startym parmezanem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje