Reklama

Mus drobiowy (terrina)

Na świąteczny stół.

Składniki

  • 350 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 150 ml koniaku lub brandy
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 60 ml soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 70 g pistacji
  • 10 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę lub zmiel w maszynce do mięsa (duże oczka). Przełóż do miski, dodaj alkohol oraz bulion. Wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

2. Cebulę oraz obrane z łupinek pistacje drobno posiekaj. Schłodzone mięso rozdrobnij blenderem na bardzo gładką masę. Dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz cebulę. Ponownie rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj rozmącone jajka oraz pistacje, całość dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wyłóż plastrami szynki tak, by na siebie nachodziły a końce wystawały poza brzeg formy. Włóż masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Przykryj zwisającymi paskami szynki. Formę owiń w dwie warstwy folii aluminiowej. Wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudzony pasztet wstaw do lodówki.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy