Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mus czekoladowy

Poza sezonem wykorzystaj owoce z puszki. Wierzch deseru możesz oprószyć kakao.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml soku winogronowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • biszkopty
  • polewa czekoladowa

Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do rondelka wsyp cukier, wlej sok z cytryny, sok winogronowy i 1/2 szklanki wody. Zagotuj, a gdy cukier się rozpuści dodaj gruszki. Gotuj aż owoce zmiękną. Gdy wystygną, pokrój w kostkę.

Reklama

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na ok. 10 min do napęcznienia. Obie czekolady posiekaj. Do rondelka wlej 180 ml śmietanki kremówki, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.

Następnie dodaj amaretto oraz czekolady. Dokładnie wymieszaj.

Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno. W 2-3 porcjach wlej wystudzony sos czekoladowy delikatnie mieszając trzepaczką.

Przygotuj okrągłe miseczki lub metalowe pierścienie.

Na spód wyłóż biszkopty oraz pokrojone gruszki. Wyłóż połowę musu a potem warstwę biszkoptów. Przykryj je pozostałym musem.

Wstaw do lodówki.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje