Reklama

Murzynek bananowy

Zaletą tego ciasta jest to, że robi się je szybko i smakuje świetnie. Zwłaszcza jeśli lubisz banany.


Składniki

  • kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 duży banan
  • 2 garście grubo krojonych orzechów włoskich
  • gotowy lukier do dekoracji

Miękką margarynę, cukier i kakao przełóż do szerokiego rondla i podlej połową szklanki wody. Gotuj wszystko przez pięć minut, co jakiś czas mieszając. Następnie masę wystudź.

Banana obierz, pokrój w kostkę i obtocz w mące. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich żółtka, masę z kakao, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i banana. Wszystkie składniki wymieszaj.

Piecz ciasto w keksówce ok. godziny w 180 °C. Zimne ciasto polej lukrem.

6/2016 Na żywo

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy