Reklama

Muhammara - pasta z papryki i orzechów

Składniki

  • 3 czerwone papryki,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • łyżka melasy z granatów,
  • pół łyżeczki ostrych płatków chili,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • bułka tarta do zagęszczenia,
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.

Papryki umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut. Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie.

Gorące papryki przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią. Po 15 minutach ściągnij z nich skórę.

Do miksera wrzuć orzechy i zmiel je na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy. Całość zmiel i jeśli trzeba dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę.

Reklama

Przełóż pastę na talerz i polej łyżką oliwy, aby nie wysychała. Podawaj z krakersami, kawałkami selera naciowego, marchewki i papryki.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy