Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muffiny z rabarbarem

Muffiny ze słodką niespodzianką.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 275 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. 

Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw. 

Przygotuj krem. Zrób budyń z podanej ilości mleka. Powinien mieć konsystencję śmietany. Ubij budyń trzepaczką, by był kremowy i gładki. Formy do muffinów wyłóż papilotkami. 

Nagrzej piekarnik do 180˚C. W misce utrzyj miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, jajko, jogurt i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. 

Na dno każdej papilotki nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje