Reklama

Muffinki ze szpinakiem

Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, aż cebula się zezłoci, wymieszać, zostawić do przestudzenia. 

2. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili i ser. W drugiej misce ubić jajka z jogurtem i oliwą. Połączyć mokre i suche składniki, dodać dokładnie umyty, posiekany szpinak i cebulę z czosnkiem. Wymieszać. 

3. Masę przełożyć do foremek. Piec 25 minut w temp. 190°C. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy