Reklama

Muffinki z szynką i groszkiem

Co zapakować dziecku do tornistra? Dobrze sprawdzą się muffiny, dyniowe ciastka i pełnoziarniste pieczywo z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g rozmrożonego groszku
  • 120 g szynki
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do jednej miski wsyp przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i rozmrożony, osuszony groszek.  

2. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka. Wlej mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsyp wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. 

3. Napełnij masą dwanaście foremek. Wierzch posyp resztką parmezanu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż muffiny się zarumienią.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy