Reklama

Muffinki cappuccino

Te babeczki są smaczne i nie trzeba wiele pracy, aby je upiec.

Składniki na ciasto

  • 125 g kostki do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cappuccino w proszku
  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 ml mleka
  • 125 g borówek amerykańskich

Składniki na wierzch

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • cukrowa posypka

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto. Margarynę roztop w rondelku. Jajka zmiksuj z cukrem i przestudzoną margaryną. 

2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cappuccino w proszku i szczyptą soli. 

3. Na koniec wlej mleko i dodaj borówki amerykańskie. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. 

4. Formę do muffinek wyłóż czerwonymi, papierowymi papilotkami i włóż do nich porcje ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach C. 

5. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany, a następnie przełóż do szprycy cukierniczej. Całkowicie ostudzone babeczki udekoruj rozetkami bitej śmietany, a potem oprósz kakao i cukrową posypką.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: muffiny | muffinki | babeczki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy