Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mozzarella panierowana

Ser na chrupiąco lubi chyba każdy. Podany z sosem wiśniowym służy za idealną przekąskę.

Składniki

  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 kromki chleba tostowego
  • ½ l oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sos wiśniowy
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Reklama

W trzech miskach przygotuj mąkę, roztrzepane jajka i bułkę (zmiel 3 tosty bez skorek). Kulkę mozzarelli pokrój w podłużne cząstki. Każdą z nich obtocz dokładnie w mące, jajku, bułce i raz jeszcze w jajku i mące.

Wszystkie kawałki sera panieruj tak, aby mozzarella była całkiem pokryta. Olej wlej do garnka i rozgrzej do ok. 170°C. Uformowane kawałki wrzuć na tłuszcz i zrumień na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyciągnij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Panierowaną mozzarellę podawaj z podgrzanym sosem wiśniowym oraz świeżymi ziołami.  

Mozzarellę możesz zastąpić żółtym serem. Wypróbuj patent z pieczywem tostowym.

Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.



Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje