Reklama

Mozarella na przystawkę

Jedną z jej wielu zalet jest to, że równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło.

Sznycle tostowe z jarzynką

Składniki na 4 porcje: 1 pęczek + 5 gałązek bazylii, 2 ząbki czosnku, 2,5 dag startego parmezanu, 2,5 dag mielonych migdałów, 9 łyżek oliwy, sól, pieprz, 2 dag masła, 2 opakowania (po 12,5 dag) sera mozzarella, 6 szalotek, 100 ml bulionu warzywnego, 2,5 dag suszonych pomidorów, 8 pszennych tostów.

Przygotować pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Czosnek obrać, zmiksować go w blenderze z bazylią, parmezanem i migdałami. W czasie miksowania partiami dolać 5 łyżek oliwy. Sos pe-sto przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mozzarellę osączyć z zalewy. Ser pokroić w plasterki. Szalotki obrać, pociąć na cząstki. Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i szalotki. Warzywa zrumienić, po czym zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Oprószyć solą oraz pieprzem. Podlać bulionem i gotować pod przykryciem 8-10 minut.

Reklama

Pomidory pokroić w kostkę. Pozostałą bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wrzucić je pod koniec gotowania do jarzynki. Tosty ułożyć jeden na drugim i rozwałkować wałkiem do ciasta. Każdą kromkę posmarować pesto. Na 4 tostach położyć mozzarellę, pozostawić wolne brzegi. Przykryć pozostałymi tostami i mocno docisnąć dłonią.

Sznycle obsmażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej pozostałej oliwie. Uważać, żeby ser nie wypłynął. Przełożyć na talerze i delikatnie przekroić na trójkąty. Obłożyć jarzynką i posypać kosteczkami pomidorów. Ewentualnie przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kotleciki pod pierzynka

Składniki na 4 porcje: 50 dag filetu z piersi indyka, 25 dag sera mozzarella, 3 pomidory, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2-3 łyżeczki pesto, 2-3 gałązki bazylii.

Filet opłukać, oczyścić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić na 8 małych sznycelków (nie rozbijać). Mozzarellę pociąć na 8 plasterków. Pomidory umyć, pokroić w dość grube plasterki.

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety. Smażyć je po 2 minuty z każdej strony (aż się zrumienią). Pod koniec posypać solą oraz pieprzem. Następnie posmarować je pesto i przykryć mozzarellą i pomidorami.

Patelnię przykryć, kotlety smażyć jeszcze przez 6-8 minut. W tym czasie bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy