Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mniej znaczy więcej

Najbardziej eleganckie danie z makaronu jakie wynaleźli Włosi, jest zadziwiająco proste, szczególnie jeśli przygotowywać pesto przy pomocy blendera, a nie w moździerzu. Tutaj magiczny zielony sos jest dodatkiem do makaronu trenette, delikatnych plastrów gotowanego ziemniaka i lekko zblanszowanej fasolki.

Makaron z fasolką, ziemniakami i pesto

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 opakowania listków bazylii
  • ¼ szklanki orzechów piniowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Pół szklanki oliwy
  • Pół szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano
  • 250 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 100 g młodej zielonej fasolki
  • 450 g makaronu trenette

Reklama


1.      Przygotuj pesto: zmiksuj bazylię, orzeszki, sól i czosnek. Powoli dodawaj oliwę. Dodaj ser i ponownie zmiksuj.

2.      Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj 2 łyżeczki soli i plastry ziemniaków. Gotuj 5 minut. Dodaj fasolkę, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj makaron i zamieszaj. Po 5 minutach, skosztuj i jeśli makaron jest gotowy, odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pesto i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje