Reklama

Młode ziemniaki z pieczonym kurczakiem

Składniki

  • po 2 udka i piersi z kurczaka (lub nogi kurczaka)
  • 6 czerwonych cebul
  • 3 pomarańcze
  • kilogram młodych ziemniaków
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2–3 gałązki świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano suszone

Przygotowanie:

Pomarańcze myjemy i osuszamy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, mieszamy.

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy pomarańczową marynatą, odstawiamy na kilka minut.

Obrane cebule kroimy w kolumny, a pozostałą pomarańczę w średniej grubości plastry. Kiełbasę chorizo obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy, w zależności od wielkości na połówki lub ćwiartki.

Reklama

Blachę smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej ziemniaki, cebulę, plastry chorizo i kawałki kurczaka, skrapiamy pomarańczową marynatą, oprószamy pieprzem, solą i pieczemy około 55 minut w 175ºC. Po wyjęciu wierzch dekorujemy plastrami pomarańczy i od razu podajemy, np. z zieloną sałatą z sosem winegret.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy