Przejdź na stronę główną Interia.pl

Młode warzywa

Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża główka młodej kapusty, 50 dag mielonego mięsa, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 średnia cebula, 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, 2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, sól, pieprz.

Reklama

Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i włóż do niej kapustę. Po 3-5 min zdejmij pierwsze liście (muszą lekko zmięknąć). Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach ostrożniej zetnij ostrym nożem.

Bułkę kajzerkę namocz w wodzie, odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, jajko, majeranek, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw boki do środka, a potem zroluj.3. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskie-go oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut.


Barszcz z mlodych buraczków

Składniki na 3-4 porcje: 1 duży pęczek botwinki (z buraczkami), 2 średnie młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 1 mała cebula, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 4 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, sól, pieprz, uszka z mięsem lub kapustą i grzybami.

Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min.

Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszczyk możesz też podać z młodymi ziemniakami z wody.

Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka.

Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1/4 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min.

Warzywne placuszki

Składniki na 12-15 sztuk: 1/2 strąka czerwonej papryki, 1/2 średniej cukinii, 1 różyczka brokułu (ok. 10 dag), 1 średnia marchewka, 1 cebulka lub młody por, 2 średnie ziemniaki, 1 jajko, 6-8 łyżek mąki, olej do smażenia, np. rzepakowy, sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Brokuł umyj, pokrój na małe kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i również zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę lub por drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu.

Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wkładaj po 1 łyżce ciasta formując placuszki i lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.

Tarta z bobem i boczkiem

Na ciasto:  25 dag mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli. Na farsz: 25 dag bobu, 10 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, 3 jajka, 200 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki startego sera, np. parmezan, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz.

Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min.

Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 5 min.

Bób umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie (10-15 min). Tuż po ugotowaniu włóż do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz na sicie. Obierz z łupin, gdy wystygnie. Boczek pokrój w grube paski. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle. Do miski wbij jajka, wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż bób, boczek oraz cebulę. Zalej masą jajeczną i posyp serem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje