Reklama

Młoda kapusta

Jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Królowa witamin teraz ma ich najwięcej.

Kapusta jest bogata w fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód, a także witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również sporo siarki - pierwiastka odpowiedzialnego za piękne włosy i zdrowe paznokcie.

To typowo polskie warzywo powinno bardzo często pojawiać się w naszym jadłospisie. Młoda kapusta, w przeciwieństwie do jej jesiennej starszej siostry, najlepsza jest surowa, lub krótko duszona. Niebo w gębie!

Bigos z młodej kapusty

Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 marchewki, 2 cebule, 3-5 pomidorów, pęczek świeżego koperku, duża główka młodej kapusty, 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, cukier, 2 łyżki oleju, świeży tymianek

Reklama

Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki umyj, obierz, pokrój w skośne plasterki. Kapustę obraną z zewnętrznych liści opłucz i drobno posiekaj. Pomidory umyj (możesz je sparzyć i zdjąć z nich skórkę), pokrój w kostkę i odstaw.

W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso i usmaż na złoto. Dodaj posiekane cebule i smaż, aż cebula się zeszkli. Dołóż marchewkę, poszatkowaną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. W trakcie duszenia mieszaj od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory oraz posiekany koperek. Dopraw cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Danie podawaj udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody.

Kapuśniaczek

Składniki na 4 porcje: główka młodej kapusty, pęczek młodej włoszczyzny, 2-3 młode ziemniaki, pęczek koperku, cebula, 30 dag chudego wędzonego boczku, łyżka oleju, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., płaska łyżka mąki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 i 1/2 litra bulionu mięsnego

Przygotowanie: Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) obierz, umyj, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Umyty koperek osusz i drobno posiekaj. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, umyj ją i drobno poszatkuj. Boczek pokrój w niewielkie słupki. Cebulę obierz z łupin, a następnie posiekaj w drobną kostkę.

Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej bulion, dodaj pokrojone warzywa, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie i zagotuj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj wszystko razem około 20 minut na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż na nim pokrojony w słupki boczek. Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię drobno posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach boczek z cebulą dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5-10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką, aby nie było grudek, i zabiel nią zupę. Ponownie zagotuj na wolnym ogniu. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z młodej kapusty

Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, pęczek koperku, 3 pomarańcze, kwaśne soczyste jabłko, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu.

Przygotowanie: Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka. Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.

Żeberka w kapuście

Składniki na 4 porcje: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 kg młodej kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 3 pomidory, 1-2 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie: Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje, obtocz w mące. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Kapustę umyj, poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, a gdy ostygną - zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, włóż żeberka i przesmaż je z obu stron na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej poszatkowaną kapustę, listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany koperek, delikatnie wymieszaj i duś jeszcze wszystko ok. 5 minut.

Połowę kapusty przełóż do garnka, ułóż na niej podsmażone żeberka i przykryj pozostałą kapustą. Zalej 350 ml wody (1 i 1/2 szklanki), dodaj sól, pieprz i duś tak długo, aż żeberka staną się zupełnie miękkie. Żeberka duszone w kapuście podawaj z kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze, knedlem ziemniaczanym, kopytkami lub z młodymi ziemniakami. Danie możesz udekorować pokrojoną w kostkę papryką - świeżą lub konserwową.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: młoda kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy