Reklama

Ministrudle jabłkowe

Idealne jako przekąska lub deser- jesienne strudle z jabłkiem.

Składniki na ciasto

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Składniki na sos

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do rondelka, dodaj rodzynki oraz sok z cytryny. Podgrzewaj ok. 3 min. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj. Z ciasta wytnij kwadrat o wym. 30x30 cm. Rozłóż wystudzone jabłka. Zwiń ciasno formując roladę. Ostrym nożem przekrój na 4 części. Strudle ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj mlekiem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200°C. 

2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrój na pół. Czubkiem noża wydrąż ziarenka. Nasionka oraz laskę wanilii wrzuć do rondelka. Wlej mleko oraz śmietankę. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia (laskę wanilii usuń). Powoli, nie przestając mieszać, wlewaj do żółtek z cukrem. Przelej do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Strudle podawaj na ciepło lub zimno z przygotowanym sosem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy