Reklama

Minipizze z bakłażana

Sprawdzą się idealnie jako lekka kolacja lub przystawka na każdym przyjęciu.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 100 g tartego twardego sera (np. mozzarella lub parmezan)
  • pomidory w puszce (ok. 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła (np. oregano, tymianek)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • listki świeżej bazylii
  • drobno posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i krótko zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Połowę pomidorów odłóż, natomiast resztę zmiksuj za pomocą blendera. Do sosu pomidorowego dodaj pieprz, sól oraz ulubione zioła. Połącz z oliwą. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, by woda odparowała. Pod koniec wrzuć pozostawione kawałki pomidorów oraz grubo posiekane listki bazylii. Przykryj i duś jeszcze 5 minut. 

2. Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Na każdy plaster układaj porcję sosu i pomidorów. Posyp startym serem. 

Reklama

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Zapiekaj w nim minipizze przez około 10 minut. Przed podaniem możesz udekorować je listkami bazylii i posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy