Reklama

Mille-feuille w nowoczesnym wydaniu

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki

  • wędzony łosoś
  • gotowane krewetki
  • dymka
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana lub twarożek
  • kromki białego chleba (tostowego)
  • sos sojowy
  • miód
  • sezam, lekko uprażony

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wędzonego łososia, krewetki, drobno pokrojoną dymkę i śmietanę (bądź twarożek) na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj kromki chleba i smaż na patelni aż będą chrupkie.

Aby przygotować glazurę, wymieszaj sos sojowy z miodem.

Przełóż mus z łososia do rękawa cukierniczego i formuj małe rozetki na kromce smażonego chleba. Na wierzchu połóż kolejną kromkę chrupkiego chleba i korzystając z rękawa wyciśnij kolejną warstwę rozetek.

Wierzchnią kromkę smażonego chleba posmaruj glazurą z sosu sojowego i miodu. Oprósz glazurę sezamem tak, aby na wierzchniej warstwie uformowała się apetyczna skorupka. Na górze przekładańca ułóż pokrytą glazurą kromkę. Podawaj na stół.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy