Reklama

Mikołajkowe brownie

Nieduże kawałeczki brownie udekorowane tak, by przypominały czapki Mikołaja.

Połączenie brownie z truskawką jest wyborne, a na początku grudnia smakuje cudownie... jeśli tylko uda się kupić pachnące jak latem truskawki.

Składniki na 24 sztuki

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 24 truskawki
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie ciasteczek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło podgrzać do roztopienia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty, wymieszać do jej rozpuszczenia i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.

Jajka i cukier rozmącić rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.

Reklama

Formę do minimuffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.

Masę czekoladową nałożyć do foremek na minimuffiny nie więcej niż do ¾ ich wysokości.

Piec w temperaturze 180°C około 10 minut. Minibrownie powinny wyrosnąć i lekko popękać.

Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem i wyjąć na kratkę.

Śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na kawałki brownie wyciskać krem, następnie układać świeże truskawki i dekorować znowu kremem, tworząc pompony.

Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na 4 pory roku". Wydawnictwo Egmont.


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy