Przejdź na stronę główną Interia.pl

Migdałowe magdalenki

Lubicie do popołudniowej kawy zjeść ciasteczka. Te pasują doskonale i mają mało kalorii.

Składniki

  • 12,5 dag masła albo margaryny
  • 3 jajka
  • 12,5 dag cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 12,5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dag mielonych migdałów
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • tłuszcz do foremki

1. Masło stopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy jajecznej dodać skórkę z cytryny.

Reklama

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi migdałami i porcjami wsypywać do ucieranych składników. Dodać masło, wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce. Przełożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem.

2. Foremki (dwie, po 12 wgłębień) posmarować tłuszczem. Do każdego wgłębienia wcisnąć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.

Ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje