Reklama

Mieszanka warzywna

Składniki

  • 5 kg kapusty
  • 2 kg jabłek
  • 2 kg marchewki
  • 1/2 kg pora (tylko biała część)
  • 1/2 kg selera
  • 1/2 kg kalarepy (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-5 liści laurowych
  • posiekany koperek (ewentualnie)
  • 1 łyżka soli na 1 kg mieszanki

Sposób przygotowania:

◗Kapustę poszatkuj. 
◗Jabłka, seler, por, kalarepę i marchewkę obierz. Warzywa grubo zetrzyj na tarce. 
◗ Wymieszaj je z kapustą i przyprawami: kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i - ewentualnie - koperkiem. Zasyp solą (wcześniej mieszankę musisz zważyć, aby dostosować ilość soli). Włóż do wyparzonych słoików i zakręć. 
◗ Trzymaj w temperaturze pokojowej, najlepiej w kuchni, przez około 2 tygodnie. Po tym czasie możesz już kiszonkę jeść albo wynieść ją do piwnicy.

Czas kiszenia: około 14 dni. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kiszonka | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy