Reklama

Mielone na 6 sposobów

Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

Jak przechowywać mielone? Mielone mięso drobiowe nadaje się tylko do natychmiastowego przyrządzania. Wyłącznie wieprzowe i wołowe może być przechowywane dłużej. Możemy je trzymać w lodówce najwyżej 2 dni. Jeśli chcemy je zamrozić, to nie dłużej niż na trzy miesiące. Mięso powinno być podzielone na małe porcje i zamknięte w szczelnym opakowaniu foliowym, w formie spłaszczonej. Najlepszym sposobem na rozmrażanie jest pozostawienie go w lodówce i systematyczne odlewanie powstającej wody. Po rozmrożeniu mielonego nie przyrządzajmy z niego potraw surowych.

Reklama

Z kalafiorem

Składniki: 10 maleńkich różyczek kalafiora, duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 60 dag mięsa mielonego, jajko, 5 łyżek bułki tartej.

Przygotowanie: Kalafiora umyj i podziel na części. Różyczki kalafiora gotuj przez około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i dobrze odsącz. Cebulę posiekaj, dodaj do mięsa, wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, posiekane pomidory oraz zioła. Dolej 4 łyżki zimnej wody. Dopraw do smaku. Nabieraj małe porcje jednolitej masy i oblep nią różyczki kalafiora, formując frykadelki. Panieruj w pozostałej bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano ze wszystkich stron. Podawaj z zieloną sałatą.

Z fetą i tzatzikami

Składniki: 0,5 kg mieszanego mielonego mięsa, 10 dag fety, cebula, 1/2 szklanki zielonych oliwek, czerstwa bułka, szklanka mleka, jajko, świeży ogórek, 15 dag serka kremowego, łyżeczka siekanego oregano, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, lekko odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mięso podziel na kilka porcji. Do każdej włóż kawałek fety, pokrojone oliwki i dokładnie zlep. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Ogórek umyj, osusz i zetrzyj na tarce, dodaj do serka wraz z oregano. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Kotlety podawaj z sosem tzatziki, udekorowane listkami oregano.

Z warzywami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, ostra, suszona papryka, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk), 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryk, sól, 4 łyżki majonezu, pieprz, 2 łyżki jogurtu, ząbek czosnku, łyżeczka curry, bulion warzywny, olej.

Przygotowanie: Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką. Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Z wołowiny

Składniki: 60 dag mielonego mięsa wołowego, łyżka musztardy, żółtko, łyżka posiekanego oregano, 2 łyżki pokrojonych oliwek zielonych, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszaj z żółtkiem i musztardą. Dodaj oregano, oliwki i drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj i uformuj kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Podawaj z frytkami udekorowane listkami oregano.

Z serkiem orzechowym

Składniki: 0,75 dag mielonego mięsa, posiekana cebula, jajko, 5 dag serka kremowego, łyżka posiekanych pistacji, 10 dag posiekanych włoskich orzechów, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie: Mięso połącz z cebulą i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i usmaż na oleju. Ser połącz z orzechami włoskimi i nałóż go na gotowe kotlety. Zapiecz w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcję grill. Podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami. Gotowe danie posyp pistacjami.

Z kapustą

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, mała kapusta biała, 2 duże cebule, 2 torebki ugotowanego ryżu, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Ryż i kapustę ugotuj i ostudź. Do dużej miski wyłóż mięso i ryż. Wymieszaj. Kapustę posiekaj. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dla wzmocnienia smaku można podsmażyć także kapustę. Całość lekko ostudź i dodaj do masy mięsnej. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi wodą rękoma uformuj kotlety i usmaż z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy