Reklama

Miel i smaż

Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami czy sosem do spaghetti. A gdyby pójść o krok dalej i nadać mu niepowtarzalnego, nieco orientalnego smaku? Zobacz, jakie to proste!

Pojawia się w różnych formach w większości kuchni świata. W Meksyku z mięsa mielonego przygotowuje się głównie chilli con carne, czyli... gulasz z dużą ilością papryki i czerwonej fasoli. Serwowane w chlebie danie powstało jako obiad kryzysowy.

W Stanach Zjednoczonych mielone mięso się grilluje i podaje w bułce, tak powstają znane nam wszystkim hamburgery. Klasyczna polska kuchnia każe nam smażyć z mielonej wieprzowiny kotlety, piec klopsy i zwijać gołąbki. Szwedzi nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnych klopsików. Można by tak wymieniać jeszcze długo.

Reklama

Ale najważniejsze, skąd wziąć dobre mięso mielone? Najlepiej zmielić je samemu. Pamiętaj jednak, że nie może być to wyłącznie chude mięso, np. z szynki. Trzeba dodać odrobinę słoniny lub zmielić karczek, dzięki temu danie nie będzie suche. 

Jakie mięso wybrać?

Drobiowe: sprawdzi się szczególnie w pulpecikach w lekkim sosie lub w grillowanych na ruszcie kebabach. Jest mało kaloryczne.
Wołowe: niezawodne do klasycznych hamburgerów, chilli con carne i jako dodatek do kotletów mielonych.
Wieprzowe: najlepsze do gołąbków i jako podstawa klopsów i kotletów mielonych. Dobrze sprawdza się w sosie bolońskim do spaghetti czy lasagne.

Pieczarki nadziewane mielonym

Składniki na 4 porcje: 8 dużych pieczarek, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 5 łyżek tartego parmezanu, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszony tymianek i bazylia, sól.

Przygotowanie: Warzywa obierz, oczyść i opłucz. Cebulę oraz paprykę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Do miski włóż mięso mielone, dodaj pokrojone warzywa, 2 łyżki parmezanu, ostrą paprykę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zostaw na 20 min, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Z pieczarek usuń nóżki, które następnie posiekaj i podsmaż na oliwie. Zalej przecierem, dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś na małym ogniu przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wlej sos. Kapelusze napełnij farszem mięsnym, ułóż na sosie. Piecz 40 min w temp. 190 st. C. Posyp parmezanem.

Kebab na patyku z sosem

Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 kajzerka, 1 szkl. mleka, 1 ząbek czosnku, 2 cebule, 1 jajko, 1 czerwona papryka, 3 gałązki selera naciowego, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyż. ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyż. masła, 1 liść laurowy, sól i pieprz.

Przygotowanie: Kajzerkę namocz w mleku. Cebule drobno posiekaj. Mięso mielone wyrób z jajkiem, odciśniętą kajzerką, 1/4 posiekanej cebuli, dopraw solą i pieprzem. Z mięsa uformuj owalne kotleciki i nadziewaj je na szpadki szaszłykowe. Mięso opiecz na grillu.

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj paprykę, selera i przez chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki, wywar warzywny, zioła i przyprawy, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Nalej sos do małych miseczek i podawaj z opieczonymi na grillu kebabami.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy