Reklama

Meksykański smakołyk

​Placki napełnione mięsem, zwinięte w rulon i skąpane w sosie pomidorowym to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 cebule
  • olej
  • 50 dag posiekanych pomidorów z puszki
  • sól
  • łyżeczka tabasco
  • 25 dag fasoli z puszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 30 dag polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek z dymki
  • pieprz
  • 12 placków kukurydzianych – do tortilli
  • 10 dag sera żółtego
  • duży pomidor
  • pół szklanki kwaśnej śmietany

Polędwicę wołową opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w paseczki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso oraz czosnek. Dodaj oczyszczony i pokrojony w plasterki szczypiorek, po czym wszystko razem podsmaż. 

Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i odstaw. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i dopraw do smaku solą oraz tabasco. Doprowadź do wrzenia. 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, po czym wrzuć opłukaną fasolę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia i połącz z listkami tymianku. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego.

Wszystkie tortille mocz przez chwilę w gorącym oleju. Na placki wyłóż trochę mięsnego nadzienia i zroluj jak naleśniki. Zwinięte tortille włóż do naczynia żaroodpornego i polej resztą sosu pomidorowego. Następnie posyp startym serem i pokrojonym w kostkę pomidorem.

Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200ºC przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Reklama

Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy